Bezoeken aan het buitenland

Texelaarkeuring in Bioul Belgie, 15 agustus 2021

Afgelopen weekend 14 en 15 augustus in het Belgische Bioul (Wallonie) geweest voor het keuren van de Beltex. Daar ook nog een aantal bedrijven bezocht en heel mooie texelaars gezien.

Onder mooie zomerse omstandigheden heb ik texelaars mogen keuren op de interprovinciale keuring in Bioul. Het is wel een vreemde gewaarwording om schapen te keuren in coronatijd. Maar na 2 jaar niet meer te hebben gekeurd, was het toch wel weer een heel leuke ervaring. Ben veel nederlands texelaarbloed tegengekomen, maar dat zag ik pas na de keuring, want je krijgt pas na afloop de catalogus. Zie foto’s.

Texelaarkeuring in Linköping Zweden, september 2019

 19/09/2019Henk Bewerken

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september heb ik tijdens de show in Linköping in Zweden schapen van diverse rassen gekeurd.

De grootste groep was natuurlijk de witte Texelaar, maar ook de blauwe Texelaar heeft zijn intrede gedaan in Zweden. Daarnaast moesten er Finnen, Dorsets en Suffolks worden gekeurd en dat was een hele uitdaging.

Gelukkig heb ik in het verleden samen met Mart Nijssen (oud hoofd- inspecteur NFSO) al eens andere rassen mogen keuren tijdens de keurmeestersopleiding. Deze opgedane kennis kwam mij nu zeer goed van pas.

In 2008 en 2013 heb ik ook in Linköping mogen keuren en heb gezien dat de kwaliteit van de witte Texelaar stappen maakt in de goede richting. Zeker op het gebied van bespiering, evenredigheid en beenwerk. Maar, er is nog wel een weg te gaan en dat weten de fokkers daar ook.

Het is bijzonder om te zien hoe fokkers van verre komen, om hun schapen daar tentoon te stellen en hun rammen daar te laten veilen. De meeste fokkers moeten honderden kilometers rijden om in Linköping te komen.

Vanuit het verre noorden rijden ze tussen de 400 à 500 km en vanuit het zuiden z’n 300 à 350 km om naar een keuring te gaan. In Nederland kunnen we ons dat niet voorstellen. Wij vinden het al een hele rit als we van Brabant naar Groningen moeten rijden.

Nationale Texelaarkeuring in Munshausen Luxemburg september 2015 

Texelaarkeuring in Linköping Zweden, september 2013.

Texelaarkeuring in Linköping Zweden, september 2008.

Bezoek aan de Royal Welsh show in Wales UK,  juli 2006.