De eerste lammeren zijn er.

Dit jaar is alles anders dan andere jaren. Het begon al met de dekkerij in het najaar. Wel of niet dekken van de ooien in een blauwtong periode. De ooien en ooilamlammeren ‘s-avond en ‘s-nachts opgestald vanaf 5 okt. t/m 15 nov. In de stallen knuttengaas voor de ramen en deuren geplaatst. Ventilatoren in de stallen geplaatst. Gelukkig hebben alle inspanningen baat gehad en hebben we geen last gehad van besmettingen met het blauwtong virus.

Na 15 november gingen de ooien naar de winterwei en bleven ze daar ook ‘s-nachts. Door 7 à 8 wolf aanvallen binnen een afstand van 8 à 10 kilometer, de ooien ook ‘s-nachts weer naar binnen gehaald tot 1 februari. De winterwei lag gelukkig dichtbij, zodat er maar een 100 meter over de openbare weg gegaan moest worden. Iedere morgen naar buiten en iedere middag weer naar binnen.

Vanaf 1 februari de schapen binnen gehouden tot nu 30 maart.

De ooien blijven vanaf nu thuis en gaan niet meer naar weitjes in de regio. Het is onmogelijk al die weitjes wolfwerend te maken. Dus moet het koppel worden ingekrompen en wordt er kuilvoer aangekocht, zodat er voldoende gras bij huis is om te grazen. Bij huis zijn de weitjes al een 3 jaar wolfwerend. (1.40 m à 1.50 m hoog).

Nu maar hopen dat het vaccin voor blauwtong op tijd komt zodat we weer wat toekomst perspectief krijgen.

Resultaten lammerenseizoen: 7 ooien hebben 14 lammeren geworpen en 3 ooien moeten nog lammeren. Deze 3 ooien zijn door een geleend ramlam herdekt, die echter niet bevruchtte en krijgen daardoor wat later lammeren.

De lammeren groeien goed en lijken op dat soort lammeren wat de fokker graag ziet. Mooie lengtes en kopjes met enkele luxe bespierde lammeren met een mooie uitstraling. Wel veel rammetjes 90%.

Foto’s van de lammeren volgen in het volgende nieuwsbericht.